05-01-08

Wandeling Damme 02

De wandeling deden we daags na de harde winterprik in Vlaanderen.

's Morgens lag alles nog mooi wit maar de dooi zette vlug in wat een subtiele overgang gaf gedurende de dag.

 

damme05

 

damme07

13:34 Gepost door Xray in Actualiteit | Permalink | Commentaren (20) | Tags: damme, winter |  Facebook |

Commentaren

Xray, Opnieuw twee bijzonder geslaagde foto's. Met een laagstaande zon is dat niet altijd evident. Maar dit zijn winterfoto's om van te genieten.
Groetjes.

Gepost door: Piet | 05-01-08

X-ray, het is jouw foto, maar naar mijn gevoel zou ik van de bovenste het gros van de donkere voorgrond er af doen, of misschien wel helemaal en een panoramafoto er van maken, zou heel mooi zijn.
Van die tweede zou ik dan die twee linkse duistere bomen er afsnijden zodat ook die donkere hoek verdwijnt, de bomen er achter hebben prachtig licht. Men komt de foto binnen en men stuit op duisternis, terwijl er een prachtig landschap naast staat.
grt Manu

Gepost door: Manu | 05-01-08

Ik vind de vlakverdeling en daardoor het lijnenspel in de eerste foto super, zou er onder zeker niets vanaf halen. Ook in de tweede een mooie compo en schaduw/lichtspel! Prachtig winterfoto's, hoop dat 't nog even aanhoudt ;)

Gepost door: MoniqueSamui | 05-01-08

OOOhhh daar wil ik ook wel wandelen.
Prachtige foto's vooral de laatste.
Groetjes Tinie

Gepost door: Tinie | 05-01-08

Langs Vlaamse wegen komt men mooie foto's tegen, maar je moet er wel oog voor hebben.

Gepost door: Wim | 05-01-08

Damme Damme een wandel- en fietsparadijs, je geeft het mooi weer. Uitnodigend om er naar toe te gaan.
hopelijk komen er nog van die pareltjes.
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 05-01-08

Die eerste van de twee spreekt mij heel erg aan, mooie strakke foto is dat zeg!

Gepost door: Robbie Veldwijk | 05-01-08

Ik zeg niet dat er geen doortekening inzit, ik had het over "donkere delen" en sprak enkel over mijn gevoel bij de 'verhouding' in de vlakverdeling met hun respectievelijk contrasten en belichting. Het was enkel eens mijn inzicht over de compositie uitleggen. Ik weet wel dat men enkel mag applaudisseren om populair te worden, maar dat is nu eenmaal mijn ambitie niet. In een fotoclub gaat het er minder braaf aan toe dan op de blogs, daar ken ik het reilen en zeilen reeds 35 jaar, daar vraagt men om gefundeerde beoordeling en wordt er opbouwend gediscussieerd, maar niemand wil dat feitelijk op zijn blog, het is een etalage te nemen of te laten. Mijn voornemens om geen reacties meer te geven mislukken steeds maar het zit me waarschijnlijk te diep ingeworteld. Ik zal wel ooit eens drastische maatregels moeten treffen.
Groetjes
Manu

Gepost door: Manu | 05-01-08

Aan Manu: Afgaande op de andere reacties heb ik helemaal niet de indruk dat men het u kwalijk neemt dat je een opmerking maakt over de foto's. Vooral...je breekt ze helemaal niet af.
Dit gezegd zijnde, mooie foto's met een voorkeur voor de tweede. Ik vind het altijd prachtig wanneer het winterzonnetje haar werk doet en bepaald delen van het landschap weer kleur doet bekennen. Over de compositie: volgens mij kan je niets van de linkerkant weghalen want die bocht moet er gewoon bij. Ik vind trouwens dat juist de overgang tussen het schaduwgedeelte en het beschenen gedeelte een meerwaarde geeft aan de foto. Het is ook op mijn beeld althans niet echt te donker (hangt ook af van het scherm !)

Gepost door: Koen | 05-01-08

Zonder er veel meer achter te zoeken , mogen ze er terug zijn, ik vind ze mooi, en net zoals de gulden snede en andere vastgeroeste waarden, moet dit niet altijd de enige waarheid zijn.
Waar elk zijn smaak zou ik zo zeggen.
Ik heb de bovenste even bijgesneden, en het is een totaal andere foto, ook mooi, maar kiezen??

Gepost door: roy | 05-01-08

Persoonlijk zou ik ook niets aan de foto's veranderen .(Mooie compositie)De verschillende kontrasten maken de foto alleen maar boeiender om naar te kijken.Op mijn scherm zie ik ook geen donkere hoek,berust waarschijnlijk op een scherminstelling.

Gepost door: ronald | 05-01-08

2008 wordt het jaar dat wij eens afspreken.

Gepost door: Jim | 05-01-08

ok Toen ik de eerste foto zag dacht ik meteen "ha ha, hier zit een compositie in voor een abstract schilderij". Zelf zou ik niets van de foto afsnijden, want als je het onderste donkere deel weglaat, dan zijn de toppen van de bomen de enige schuine lijn in het beeld en dat is naar mijn gevoel wat onevenwichtig. De onderste schuine lijn geeft evenwicht en is er ook nodig.
De tweede foto, daar moet je zeker de kronkel van de rivier behouden, dat maakt juist de diepte. Het donkerder gedeelte is daar ondergeschikt aan. Misschien had je met een ander standpunt, bv. achter de boom, die schaduw kunnen vermijden. Maar ik weet niet of er daar vanzelfsprekend een nog betere foto uit voortkomt.
Voor mij zijn ze allebei ok.
Toch vind ik het belangrijk dat we over een beeld van mening kunnen verschillen. In fotoclubs kom je inderdaad situaties tegen! Sommigen voelen zich persoonlijk aangevallen als je er een ander idee op na houdt. Hopelijk beseffen bloggers dat we over een beeld dicussiëren met respect voor de fotograaf.
Groetjes en nog een fijn weekend,
Martine

Gepost door: martine | 06-01-08

woordenwisseling met manu nu kan ik wat meer volgen.
twee interpretaties.
als schilder zou ik ook een sterker vlak of vorm in de voorgrond zetten.
dit om diepte te krijgen.
Wel op voorwaarde dat die dan ook contrastrijk en doortekend is, wat het hier wel is.
Wanneer ik iets wil zeggen dat minder vleiend is, doe ik dat in een e mail die niet op het net komt. Zeker de eerste keer omdat ik het incasserend vermogen dan nog niet ken.
Van Manu kan ik veel verdragen omdat hij ervaring en doorzicht heeft, hij geeft m.i. meningen die positief bedoeld zijn.
Hopelijk gaan jullie ideeen en woordenwisselingen bijdragen tot een beter inzicht in de aspecten rond fotografie, of beeldende kunst in het algemeen.
Ik zie er in alle geval naar uit.
groetjes
ludo

Gepost door: ludo | 06-01-08

hallo het is altijd leuk daar rond te wandelen
en trouwens mooie foto
je weet dat je gerust eens mag langs komen he
voor een glaasje te drinken
groetjes

Gepost door: @ludwig | 06-01-08

Oei, wat een geharrewar rondom dit begin van wat vrijwel zeker een knappe serie worden zal. Ik denk dat veel zou helpen moest iedereen zijn scherm beter callibreren, want over donkere partijen spreken en zo, is moeilijk als je het origineel niet hebt gezien. Just my 2 cents hé?
Hier komen ze in elk geval goéd over, met mooie doortekeningen in het 'zwart'.
De foto in het vorig blog vind ik persoonlijk het knapst, hoewel ik eerlijk gezegd moeilijk kiezen kan...

Gepost door: gerdaYD | 06-01-08

Woordenwisseling??? Normaal gesproken ging ik hier op m'n eigen blog niet doorgaan op de discussie met Manu.
Ik waardeer ten zeerste dat Manu en andere bloggers m'n foto's kritisch bekijken en er zelfs commentaar op geven. Ik heb trouwens onlangs nog aan enkelen (oa. Koen van Fotogeniekbelgië) gevraagd om m'n beelden kritischer te bekijken en hun meningen te ventileren.
Ik heb enkel aan Manu aangegegeven waarom ik de "donkere vlakken" zoals hij ze beschrijft wel behouden heb in m'n beelden. Volgens mij is dit enkel een vorm van discussie.

Ziehier m'n antwoord die ik gaf aan Manu:
Wat je comment op m'n foto's betreft ben ik blij en waardeer ik dat je m'n foto's zo kritisch bekijkt.
Bij de eerste foto heb ik de voorgrond nochtans wat opgelicht maar je hebt gelijk dat het nog donker overkomt. Zonder deze strook verloor ik echter diepte in de foto, ik verkoos om deze te behouden. Een strak panoramabeeld had inderdaad ook gekund.
Bij de tweede foto is de linkerbenedenhoek inderdaad in de schaduw maar de sneeuw geeft volgens mij genoeg contrast om deze zone te behouden in het beeld. In de bomen zelf zit er op mijn scherm voldoende doortekening dus te donker vind ik ze zeker niet.
Maar nogmaals, ik waardeer je tips.

Ik hoopte hiermee enkel mijn redenen om het beeld zo weer te geven te kunnen verduidelijken. Blijkbaar vond Manu dat ik z'n goed bedoelde raad niet gepast vond. Ten onrechte echter.
Ik hoop van harte dat Manu en ikzelf even goede vrienden blijven want laat me eerlijk zijn, ik zit echt verveeld met deze zaak temeer omdat ik Manu altijd bijzonder gewaardeerd heb en dat zal blijven doen.

Gepost door: Xray | 06-01-08

en nu ikke Wat die eerste foto betreft ben ik geneigd akkoord te gaan met Manu. De donkere onderste band doet voor mij afbreuk aan de verdere pracht van deze foto. Ik zou ze sterk reduceren, niet helemaal uitfaseren, want dan verlies je natuurlijk diepte in dit shot.
De tweede foto: die donkere hoek met de twee boven valt inderdaad op en valt een beetje uit de toon. Anderzijds vind ik die bocht van het waterloopje wel waardevol. Ik zou naar een crop-verhouding zoeken die toch nog de bocht toont, maar die donkere hoek zoveel mogelijk wegwerkt.
Maar dat is maar mijn mening hé :-)
Ik hou wel van dit soort discussies hoor!

Gepost door: pieterbie | 06-01-08

Beide foto's zijn prachtig!!
Een heerlijke combinatie zon en rijp!

Gepost door: beuzeblaadje | 08-01-08

Fraaie winterfoto`s. De eerste foto spreekt me het meest aan vanwege het lijnenspel waardoor je de diepte ingaat.

Gepost door: Marc | 12-01-08

De commentaren zijn gesloten.